0
Winkelmand
0

Lijm

Lijm voor polymeer klei

Wanneer je leuke oorknopjes gemaakt hebt, wil je deze vastlijmen op een oorstekertje. Omdat Fimo klei, Cernit, en andere polymeer klei flexibel is, vallen de oorstekers er vaak snel af bij het gebruik van lijm.

Klei oorbellen bevestigen

Er zijn verschillende manieren om klei oorbellen te bevestigen aan jouw zelfgemaakte oorknop, namelijk:

  • Oorknopjes vastlijmen
    Wanneer je oorknopjes gemaakt hebt van Fimo klei kun je ze vastlijmen met bijvoorbeeld, E6000 lijm, secondelijm of andere lijm.
  • Ook kun je in plaats van lijm ervoor kiezen om op de achterkant een extra laagje klei te maken.
    Je plakt dan in principe een dun laagje over het stekertje heen. Hoe ik dat doe kun je ook in een tutorial zien. Op Lottes Place kun je leuke voorbeelden van klei oorbellen vinden. Mijn ervaring is namelijk dat gelijmde oorbellen na verloop van tijd vaak los kunnen laten. Daarom bak ik zelf graag de oorstekers mee in de oorknopjes, zodat je geen lijm hoeft te gebruiken.
  • Je kunt er ook voor kiezen om de achterkant “in de klei” mee te bakken. Dat doe ik bv. wel eens bij mallen. Dus dan neem ik bv. een bloemen mal, daar doe ik wat klei in. Dan zet ik het oorstekertje erop, en dan vul ik de mal aan tot het oorstekertje bedekt is. En de steker voor in je oren nog uitsteekt. Dan bak ik de oorbellen mee met de klei, zodat deze in de klei vast blijft zitten.
  • Soms kies ik voor de “gemakkelijke weg” en kies ik voor een kant en klaar oorstekertje met een oogje. Waar je de hanger eenvoudig aan kunt bevestigen met een aanbuigringetje. Bij Lottes Place kun je kiezen uit veel soorten en maten oorbellen en sieraden onderdelen.

Aanbuigringetjes

Nadat je jouw oorbellen gemaakt hebt, en vastgelijmd hebt, dient de lijm goed uit te harden. Wanneer de lijm hard is, kun je een hanger aan een oorknopje vastmaken. Dat doe ik meestal met een aanbuigringetje. Dat zijn ringetjes die je open en weer dicht kunt buigen. Zelf gebruik ik meestal de ringetjes van 6mm en 8mm. De aanbuigringen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren.

Gereedschap sieraden maken

Wanneer je een mooie hanger gemaakt hebt van Fimo klei. Dan kun je hem bijvoorbeeld omtoveren tot een mooie ketting of oorbellen. Goed sieraden gereedschap zoals tangen is daarbij onmisbaar. Met de kniptang knip je draad en metaal door. Met de rondbektang buig je mooie oogjes. En met de knijptang knijp je het oogje weer dicht.